VMB Natuurflits December 2016

VMB Natuurflits December 2016

De nieuwsflits van december 2016, met daarin de volgende onderwerpen:

  • Aakvlaaiwandeling
  • Knotdata
  • Weidevogelbescherming tussen Peerenboom en Dussen
  • Contributie

AAKVLAAIWANDELING:
Op 26 december, tweede Kerstdag hopen we de wandeling rond de Aakvlaai weer te organiseren. U kunt zich aanmelden bij de zaal van Restaurant De Vissershang te Hank. We starten vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur. U krijgt een kaartje van de route met een toegangsbon voor de overtocht met de fluisterboot. De toegang is gratis, maar natuurlijk zijn we blij met een donatie om deze tocht te kunnen blijven organiseren. Onderweg kunt u weer genieten van chocomel of glühwein. We bedanken de Jumbo uit Hank voor de toezegging van de sponsering.  Vorig jaar was de deelname overweldigend en ook dit jaar hopen weer op een groot aantal wandelaars. Even uitbuiken en in beweging komen is belangrijk voor de gezondheid.
Doet u (jij) ook weer mee !!!!

KNOTDATA:
Belangrijk voor lijf en leden ?? Dat werken in “moeder” natuur belangrijk is voor de gezondheid is niks nieuws. Maar hoe zit dat eigenlijk. Buiten zijn is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, nodig voor de aanmaak van sterke botten. Juist in de herfst en winter komen we vaak te weinig in het zonlicht. Het knotten van de wilgen levert een stuk ontspanning in een rustgevende en zuurstofrijke omgeving. Door de inspanning gaat het bloed harder stromen, waardoor de aderen zich open stellen en dat werkt weer stress verlagend. En niet te vergeten hoe belangrijk het is om goed onderhoud te verrichten in de natuur.  Dus iedereen, jong en oud, man en vrouw,  is heel welkom om mee te helpen in ons natuurgebiedje “de IJsbaan” aan de Peerenboom te Hank. We knotten vanaf 9.00 uur tot 12.00 uur. Voor koffie en limo wordt gezorgd op de volgende data:

17 december – 07 januari – 21 januari – 04 februari
18 februari – 04 maart – 11 maart { NL- DOET} 

Weidevogelbescherming tussen Peerenboom en Dussen.
Onze vereniging VMB doet in samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging- Altenatuur en Brabantslandschap aan weidevogelbescherming. Onze groep bestaat uit 8 personen, een leuke enthousiaste groep. We hebben dit jaar 25 nesten gevonden en beschermd, 20 kievitsnesten en 5 scholeksternesten. Er is één boer daar mogen we niet op het land komen, daar kijken we vanaf de weg op het land. Bij deze boer lagen ook nog 5 nesten waarvan  4 kievitsnesten en 1 grutonest.
Er zijn in 13 kievitsnesten uitgekomen met in totaal 37 jongen. Bij de scholekster 3 nesten  met 9 jongen. Bij het gruttonest hebben we 3 jongen gezien. Het jaar 2016 was niet zo’n best jaar voor de weidevogels, het voorjaar was heel nat en koud, heel wat nesten zijn verloren gegaan. Ook de loonwerkers werken niet altijd mee. Bij één boer waren de gemarkeerde nesten met eieren gewoon omgewerkt. De nesten worden met GPS ingevoerd.Een moderne boer kan de nesten van de vogels dan op zijn GPS zien liggen. In 2015 waren er 42 nesten gemarkeerd dat was een goed jaar. Als je ook eens mee wilt lopen, dan kan dat. We starten begin maart tot eind juni. De start is bij het laatste huis aan de Peerenboom.

Groeten van de weidevogelbeschermers.

CONTRIBUTIE:
Heeft u de contributie voor dit jaar al over gemaakt?  € 6.- pp en € 12.- per gezin. Dan hartelijk bedankt!!! Nog niet gedaan, dan graag voor het einde van het jaar op rek.nr. NL86 INGB 0003424221 t.n.v. VMB met vermelding van naam, adres en jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *