Archief van
Categorie: Natuurgebied De IJsbaan

Knotten op De IJsbaan

Knotten op De IJsbaan

Het knotseizoen staat weer voor de deur. De VMB organiseert deze winter weer een aantal werkochtenden op Natuurgebied de IJsbaan aan de Keizersveer in Hank. Komende zaterdag 26 november zullen we weer voor het eerst aan het werk gaan. We zullen steeds starten om 9:00 uur en zullen rond het middaguur klaar zijn. Voor koffie en wat lekkers wordt gezorgd. Met uw hulp kunnen we hopelijk nog jarenlang blijven genieten van het natuurgebied.
​​De verder knotdata dit seizoen: 10 december, 24 december, 7 januari, 21 januari, 4 februari en 18 februari.

Knotten op IJsbaan afgelast

Knotten op IJsbaan afgelast

Helaas hebben de huidige maatregelen ook een stokje gestoken voor de werkochtenden in de IJsbaan van dit jaar en het begin van volgend jaar. Deze gaan nu helaas niet door. We hopen dat we in 2021 zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen.
U zult van ons horen, wanneer er weer werkochtenden op de planning staan!

Namens het bestuur van de VMB hele fijne feestdagen en al het beste voor 2021.

Knotseizoen 2018/2019

Knotseizoen 2018/2019

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat het knotseizoen ook weer van start gaat. Net zoals voorgaande jaren willen we er met zijn allen weer voor zorgen dat Natuurgebied de IJsbaan er het komende jaar weer netjes bij ligt. We willen zaterdag 1 december het knotseizoen openen. We starten om 9:00 uur en we zullen voor het middaguur weer klaar zijn. Voor koffie en een hapje wordt gezorgd!
U kunt ons natuurgebied vinden bij de kruising Peerenboom/Keizersveer in Hank. De ingang is een aantal meter lopen vanaf deze kruising.

De andere knotdata van dit seizoen zijn: 15 december, 29 december, 12 januari, 26 januari, 9 februari en 23 februari. Ook op deze zaterdagen starten we om 09:00 uur.
U komt toch ook? Iedereen is welkom en vele handen maken licht werk!

Natuurwerkdag 2017

Natuurwerkdag 2017

Op zaterdag 4 november werd door heel Nederland de grootste en gezelligste
vrijwilligersactie in het groen georganiseerd, de Natuurwerkdag! Ook Natuur- en
Milieuvereniging VMB Hank was met 13 vrijwilligers in het Natuurgebied De IJsbaan actief. De
eerste wilgen zijn alweer geknot. Ons verenigingslid Corné Staal heeft belangeloos gezorgd voor
een betere afwatering in het gebied. Zonder zijn minigraver was dit niet gelukt. Nu kunnen
we de waterhuishouding, rond de akkertjes met bijzondere wilgenstekken, beter regelen.
Komende wintermaanden zijn we met regelmaat op de zaterdagochtend in het gebied aan
het werk voor o.a. het onderhoud aan ons natuurpad dat speciaal is aangelegd voor
basisschoolleerlingen uit de regio.
9 december gaan we weer voor het eerst knotten! Vanaf 9 uur gaan we aan de slag. Als u tijd en zin heeft om te komen helpen, kunt u altijd aansluiten. We gaan ongeveer tot 12 uur door.

Vleermuiskasten aan de Keizersveer

Vleermuiskasten aan de Keizersveer

Goed nieuws voor de vleermuiskolonies in de buurt van Hank! Door inzet van de VMB om de vleermuizen in Hank beter te beschermen zal Janson Bridging binnenkort twee vleermuiskasten plaatsen op een landtong bij de Keizersveer. In het gebied langs de Keizersveer zat voorheen al een meervleermuiskolonie van ongeveer 50 mannetjes. Hopelijk zal deze kolonie opnieuw zijn intrek langs de Keizersveer nemen met behulp van deze vleermuiskasten.

Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat de meervleermuis 23 voedselgebieden in heel Nederland heeft. De Biesbosch is één van deze gebieden. De Biesbosch is door zijn verschillende waterwegen en spaarbekkens een diverse biotoop voor de vleermuis. De meervleermuis concurreert in dit gebied met een andere soort, de watervleermuis.
Aan deze kant van de Biesbosch vindt men vooral kolonies van mannetjes vleermuizen. De vrouwtjes zitten vooral aan de andere kant van het natuurgebied. De dieren gebruiken de Bergsche Maas als aanvliegroute, dus er wordt aangenomen dat de vleermuizen snel hun weg terug zullen vinden naar de Keizersveer

Het gehele onderzoek over de meervleermuis in Nederland vindt u hier.

Voor het krantenbericht over deze kwestie in het Nieuwsblad kunt u hier klikken.

 

Scouting Hank heeft primeur bij nieuwe Kindernatuurpad

Scouting Hank heeft primeur bij nieuwe Kindernatuurpad

Op zaterdag 22 april j.l. heeft de jongste groep van de Scouting als eerste het natuurpad op de IJsbaan gelopen. Een pad door de natuur dat gemarkeerd wordt door vrolijk gekleurde kabouterpaatjes. Bij elke kabouter kan een opdracht worden uitgevoerd. De kinderen worden uitgedaagd om te klauteren, en te kruipen als een mol door een hut van takken. Ze luisteren naar boeiende informatie over oeverzwaluwen, honingbijen en verschillende planten die ze op hun pad vinden. Ze gaan in een vogelhut op zoek naar een uitje in de boom. Ze moeten over een sloot balanceren en met droge voeten de overkant bereiken. In een oude boom gaan ze op zoek naar allerlei friemelbeestjes en kunnen deze determineren aan de hand van een voorbeeldkaart. Ze lopen door een griend en ontdekken dat ze met wilgentenen een scherm kunnen bouwen en een tipi kunnen maken. Na 12 verschillende opdrachten zijn ze weer bij de start. Daar evalueren we na 2 uur, in de keet de wandeling en blijkt dat de kinderen alle opdrachten leuk hebben gevonden en gaan ze voldaan naar huis terug.