VMB Natuurflits Juni 2017

VMB Natuurflits Juni 2017

De Natuurflits van juni 2017, met daarin de volgende onderwerpen:

  • Kindernatuurpad
  • Onderhoudswerkzaamheden
  • Natuurgebied aan de Peerenboom
  • Contributie
  • Vakantie

Kindernatuurpad    

Twee schoolklassen uit Werkendam en Hank  hebben het natuurpad gelopen onder leiding van de VMB  gidsen. De kinderen en leerkrachten waren enthousiast en reageerden positief. Voor veel kinderen is natuurbeleving geen dagelijkse bezigheid en daarom is de belangstelling des te groter. Er zijn al weer aanvragen binnen voor het volgende seizoen.

 

Onderhoudswerkzaamheden

Er is weer veel werk te doen op de “IJsbaan” en daarom vragen we om vrijwilligers,  die elke 1e woensdag van de maand van 9.00 uur tot 12.00 uur  willen komen helpen om ons natuurgebiedje in stand te houden.

Je bent van harte welkom!

 

Natuurgebied aan de Peerenboom

In ons natuurgebiedje (de oude ijsbaan) zijn we sinds 2015 bezig met het aanleggen van wilgenakkertjes. Er zijn door Piet Prinsen, die een aantal soorten wilgen kent, 8 akkers aangelegd met 12 soorten wilgen. Dit is een hele klus en hij is daar in de zomer elke week wel een dag mee bezig. De wilde planten groeien in deze tijd best hard en er moet dan ook flink gewied worden om de wilgenstekken voldoende zonlicht te geven. Er worden heel wat stekken beschadigd door de reeën. Ze krijgen in het voorjaar een nieuw gewei, daar omheen zit een bast en die schuren ze eraf aan de wilgenstekken. Door dat schuren beschadigen (ringen) ze de bast en dan gaat de stek dood. Enkele soorten wilgen doen het heel goed en daar kunnen we dit jaar wilgentenen van oogsten die gebruikt worden voor b.v. manden  of eendenkorven vlechten. Piet is beginnend vlechter.

Er staan ongeveer 300 stekken en de soorten zijn; Leerteen, Smidstam, Katwilg, Belgisch rood, Amandelwilg, Duitse dot, Blauw lintje, Bitter wilg, Frans geel, Rode dot, Amerikaantje en Berijpte wilg.

We hopen deze wilgensoorten voor het nageslacht te behouden, ook al is dat een hele klus. Piet is daarom op zoek naar een of twee mensen die hem mee willen helpen om de akkertjes te onderhouden.

Heb je interesse, doe dan mee en meld je aan.

Ton Prinsen.

 

Contributie

Denkt u weer aan het overmaken van de contributie voor 2017. € 0,50 per maand = € 6.- per jaar pp en € 12.- per gezin. Op rek.nr. NL 86 INGB 0003 424 221 t.n.v. Natuur –en Milieuver. VMB. Hank.

( s.v.p. niet vergeten : Naam en adres te vermelden). Hartelijk dank.

 

Vakantie

Gelukkig is de vakantietijd weer begonnen.  Tijd om tot rust te komen en de batterij weer op te laden. Of u nu thuis blijft of op reis gaat, we wensen u een mooie rustgevende en zonnige vakantie toe in een spannende en/of ontspannende natuurlijke omgeving.

 

Bestuur                                                                                                                                                  Natuur-en Milieuvereniging VMB Hank.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *